IfA kommenterar rapporten om organiserad brottslighet inom den personliga assistansen

 
 
 

Nationellt underrättelsecentrum har publicerat en rapport om tecken på missbruk av assistansersättningen. Rapporten talar om aktiva kriminella samt personer som är kopplade till aktiva kriminella. Man uppger att 83 assistansbolag har särskilt nära koppling till organiserad brottslighet.  

Regeringen har också hållit pressträff och uppger att man tillsätter en utredning angående åtgärder mot kriminaliteten. Utredningen ska vara klar december 2026.  

Med anledning av rapporten vill IfA uttala följande:

IfA ser allvarligt på förekomsten av organiserad brottslighet med kopplingar till missbruk av assistansersättningen. Detta måste stoppas. Särskilt allvarligt är de fall när enskilda assistansberättigade utnyttjas eller att assistans inte utförs alls eller bristfälligt så att missförhållanden förekommer. Det är emellertid oklart hur många personer det handlar om.  

Att det finns anställda med kopplingar till kriminalitet är inte helt förvånande då det torde förekomma inom alla branscher och yrken. Rapporten lyfter att många av de personer med kriminella kopplingar som det handlar om har en utsatt ekonomisk situation med skulder till staten. Om assistansen har en högre andel personer med kriminella kopplingar så torde det delvis bero på att det handlar om just personer i utsatta situationer, som kan ha svårt att få arbete inom andra områden. Det är viktigt att skilja på situationer där personlig assistans utförs korrekt och situationer där upplägget kring assistansen är felaktigt, där det t ex rapporteras felaktigt i tidrapporter, eller ingen assistans utförs alls eller med bristande kvalitet.  

Anhöriga tas upp som en del av problemet. Här vill IfA påminna om att anhöriga är viktiga som personliga assistenter för många assistansberättigade och möjligheten att anställa anhöriga måste finnas kvar. De förekommande fall där enskilda assistansberättigade utnyttjas av anhöriga måste förstås åtgärdas och kvalitetshöjande åtgärder vidtas.  

Att införa systematisk kontroll att den assistansberättigade och personliga assistenten befinner sig på samma plats när assistansen utförs förhindrar inte nödvändigtvis brott, om det finns en avsikt att missbruka systemet. Detta har det resonerats om tidigare inom den personliga assistansen. Det kan också leda till kränkning av den enskildes integritet. Rätt sorts åtgärder krävs för att komma åt de kriminella handlingarna.   

Under regeringens pressträff lyftes det som ett problem att det inte finns en systematik i uppföljningarna av assistansbesluten. IfA ställer sig positiv till uppföljning, men inte kontinuerliga kompletta omprövningar. För att överhuvudtaget kunna sätta igång omprövningar så måste rätten till personlig assistans bedömas på ett bra sätt, så behovsbedömningen måste ses över, annars finns risken att många får sin assistans minskad eller helt indragen och det kan vi inte gå med på.  

IfA ser positivt på att en utredning tillsätts för att se vilka åtgärder som behövs för att stoppa kriminaliteten som utnyttjar den personliga assistansen. Det är viktigt att rätt sorts åtgärder sätts in så att inte onödiga kontroller införs som endast komplicerar situationen för assistansberättigade och personliga assistenter.  

IfA har sedan tidigare samarbetat med Ekobrottsmyndigheten och tagit fram en vägledning med indikatorer för seriös och oseriös verksamhet.   

IfA har alltid arbetat för bra kvalitet och seriös assistansanordning. Det är viktigt för att upprätthålla självbestämmandet och för att möjliggöra jämlikhet och delaktighet, som är assistansens syften. Detta inkluderar även att använda assistansersättningen till personlig assistans, inget annat.  

Rapporten finns på Försäkringskassans hemsida

Ta del av dokumentet IfA tillsammans med Ekobrottsmyndigheten tagit fram kring indikatorer på seriös och oseriös verksamhet.

 

Kommande Debattforum och Rådsmöte 7 - 8 maj har vi punkter där både Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten medverkar och diskuterar detta ämne. Program och anmälan hittar du här, du kan både medverka digitalt och på plats i Malmö.