Nyheter

+ 3 % år 2025

Written by skapad av IfA | 18 sep 2024

Regeringen har idag på en presskonferens tillkännagivit att assistansersättningens schablon höjs med   3 % för år 2025. Detta är en ökning tack vara IfAs och andra aktörers påverkan via bl a Rimliga villkor har åstadkommit. 

Ökningen är positiv i jämförelse med de senaste 10 årens låga uppräkningar men inte tillräcklig för att skapa goda förutsättningar för en kvalitativ personlig assistans. Vi kommer behöva fortsätta vårt arbete.

Regeringen kommer även arbeta för en indexering av assistansersättningen för att göra den långsiktigt hållbar men också trygg. Detta ser vi fram emot och vill vara delaktiga i diskussionen kring hur indexeringen ska utformas.

Slutligen ska föräldraavdraget halveras från 2025, vilket IfA tycker är bra. Det är det enda rimliga, när vi är så många som har påtalat att det inte fungerar som det var tänkt, vilket även Försäkringskassans rapport visat. Egentligen borde föräldraavdraget sättas ner helt för så som konstruktionen är nu så leder det fortfarande till dubbla avdrag och det innebär att barn inte får det som de har rätt till.

IfAs ordförande Sophie Karlsson med flera har lämnat kommentarer kring regeringens presskonferens på Hejaolika. I morgon kommer Sophie Karlsson även att vara med på ett webbinarium: Vad är bra och dåligt med budgeten 

Läs kommentarer gällande dagens presskonferens på Hejaolika.se, Läs här